Истории на успеха: Христиания Червенкова

Христиания Червенковa е репортер в „Събуди се“ в Нова телевизия и е един от успешно реализиралите се студенти от магистърската програма  „Новите медии – журналистика, продуцентство и бизнес решения“, създадена от Медийна академия „Българион“ в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), с подкрепата на национални медии и продуцентски компании.

Нейната мечта е работата в медиите, от която се отказва преди време. Това, което я връща към журналистиката и я мотивира да продължи да се развива, е магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ и както самата тя ги определя – вдъхновяващите ментори Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев. Отдадеността и професионализмът на Христиания бързо се забелязват от продуцентите в телевизиите – днес в своите репортажи тя разказва забележителни истории, които успяват да развълнуват хиляди зрители пред малкия екран. За себе си казва, че истински „гори“ в това, което прави, дава максимума от себе си и се потапя дълбоко във всяка една история, която представя, за да я предаде убедително на зрителите. 

Да си репортер е…

Много хубава професия! Адски изморителна и натовaрваща психически, защото ти даваш част от себе си и въображението си, от креативното си мислене, понякога се случва да работиш по 16-17 часа, но го правиш защото гониш резултат. Аз няколко пъти съм спала в телевизията и не съжалявам, че съм го правила. За мен  това не е компромис, не е загърбване на личния живот –  за мен това е отдаване. Когато гориш в професията си, даваш максимума от себе си, другото е да отбиеш номера. Тази професия е невероятна, просто трябва да й дадеш много, за да можеш да вземеш. Хубавото е едната страна на монетата – това, което зрителите виждат, но зад него стои много труд, който продуценти, репортери, редактори, монтажисти и оператори влагат, за да може накрая да се получи един добър продукт, който  да се гледа от зрителя.

Кой е най-интересният ти репортаж?

Труден въпрос. Всяка история я преживявам по различен начин. Имам по няколко истории през седмицата и гледам да се потопя във всяка една от тях, за да мога да ги разкажа по най-добрия начин. Няма да забравя един от първите репортажи, който мога да кажа, че ме изстреля в полезрението на продуцентите и другите журналисти, за да ме забележат. Това беше историята с шведския турист, който ритна камериерка. Тогава положих много усилия, за да вляза в ареста, където той беше задържан и да направя интервю с него. За едни изглеждаше невъзможно, за мен това беше шанс. И опитах. Тогава ме забелязаха и се откриха нови възможности за мен – това беше и поредното доказателство, че когато човек работи с хъс и има желание, винаги постига целите си, трябва да си много упорит и търпелив. 

Как започна работа като репортер?

Завършила съм бакалавърска степен по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и по време на обучението си бях стажант, впоследствие репортер в Bulgaria ON AIR. След това направих рязък завой и се отказах от мечтата си да работя в медии. Една година по-късно майка ми попадна на интервю на Галя Щърбева и Лора Крумова, в което те разказваха за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси“. В началото бях скептична, но реших да се запиша. Послушах мама! По време на обучението си в програмата имах възможността да се срещна с много хора от медийните среди и да създам ценни контакти. В началото стартирах като стажант в предаването „Комбина“, а след това направих и няколко репортажа за „Събуди се“ – продуцентите ме харесаха и ми предложиха да остана. Чувствам се прекрасно, защото се бях отказала от мечтата си, а днес тя е реалност – журналистиката е нещо, в което горя и съм щастлива, че мога да работя и да се реализирам в сферата. Не е лесно, но си заслужава!

Кое беше най-ценното за теб по време на обучението ти в магистърската програма  „Новите медии – журналистика, продуцентство и бизнес решения“?

Съветите, които Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев дават по време на цялото обучение и срещите, които правят с преподаватели и хора от бранша. Те срещат студенти с хора, които в момента правят най-добрите продукции, телевизионни формати и предавания – те са хората от бизнеса и ти имаш уникалната възможност да черпиш от техния опит и да започнеш работа при тях. Ако трябва да направя паралел, в другите университети това е невъзможно да се случва, защото подходът е друг. Аз имам безрезервно доверие на Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев –  стремяла съм се да приложа техните съвети и винаги е давало резултат. Понякога не съм била на 100% съгласна със съветите, които са ми давали различните лектори, както и с тяхната гледна точка за нещата, но осъзнах, че това ти дава друга перспектива, друг поглед, който няма как да получиш, ако не се срещнеш с тези хора. 

Какъв е твоят съвет към бъдещите студенти?

Наскоро бях поканена в университета за един приятелски разговор с настоящите студенти. За мен беше любопитно как  и какво мислят, за какво мечтаят и как искат да го постигнат. Аз разказах за моя творчески път, всички сътресения, колебания и как една година не съм се занимавала с журналистика, което ме е обогатило по различен начин и ми е помогнало да я оценя отново. Посъветвах ги да задават въпроси и да  бъдат любопитни, защото това е “щипката сол” в нашата професия. За хората, които се интересуват от журналистика и искат да се реализират в сферата на медиите, е хубаво да знаят, че се случва трудно, но ако си поставяш цели и се стремиш да ги постигаш, нещата се получават. Препятствията пред теб не бива да те отказват, а да те надъхат и мотивират да продължиш напред. Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчов са изключително вдъхновяващи, те са истински ментори, приятели, но преди всичко – добри хора. Те помагат по пътя на всеки един от студентите си, които имат желание да се развиват и да работят.

„Журналистика, продуцентство и финанси“ е единствената магистърска програма по журналистика в България, която е силно практически ориентирана и дава възможност на студентите да се учат в реална среда, да карат стаж в националните медии и да започнат работа като черпят опит от най- успешните журналисти и продуценти. Тя е създадена от популярните журналисти и телевизионни водещи Галя Щърбева и Лора Крумова, заедно с оператора, режисьор и продуцент Петко Гюлчев, които са основатели на Медийна академия “Българион”, а целта й е да помогне на желаещите да се развиват в медиите да получат практическо обучение и да бъдат подготвени за работата на журналиста още когато стартират своята кариера.

Магистърската програма  „Новите медии – журналистика, продуцентство и бизнес решения“ е насочена към всички студенти, които са завършили бакалавърска степен и искат да се реализират в сферата. Подходяща е и за хора, които са завършили различна специалност от журналистика и продуцентство, но имат интерес към професиите, както и към вече реализирани журналисти, които искат да надградят своите знания или да се преориентират в друг ресор. По време на обучението студентите се срещат с професионални журналисти, топ прокурори, бивши премиери и президенти, медийни директори, продуценти, топ банкери и финансисти.