Истории на успеха: Златина Зехирова

Златина Зехирова е репортер в „Новините нa NOVA“ и е още един от успешно реализиращите се студенти от магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“. Именно в „Новините на NOVA“ Златина прави първата си истинска среща с динамиката на телевизията. Преди да застане пред камерите трупа стаж във в. Труд и в. Телеграф. Завършила е  бакалавърска степен по „Комуникационни науки” в град Мюнстер, Германия, а през лятото на 2013г. печели стипендия за семинар за немскоговорящи журналисти от Средна и Източна Европа. След това разбира за магистърската програма по „Журналистика, продуцентство и финанси“ и уверено се отдава изцяло на стремежа си да бъде репортер и да отразява новини.

„Желанието ми да бъда журналист е още от дете, хванала съм химикалката на прощъпулника си. Исках да бъда в България и да се реализирам тук, именно за това се върнах от чужбина. Винаги съм се стремяла към мечтата си да се занимавам с журналистика, развивам се и съм щастлива, че имам възможност да работя това, което обичам“, казва Златина Зехирова.

Магистърската програма “Журналистика, продуцентство и финанси” е създадена през 2012г. от Медийна академия “Българион” в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), с подкрепата на национални медии и продуцентски компании. Това е първата по рода си магистратура в България, която е силно практически ориентирана и среща обучаващите се с успешни представители от различните сфери, които от първо лице разказват за опита си, дават реална представа за медийната среда в България и възможната реализация. Сред лекторите в магистърската програма са Маги Халваджиян, Слави Трифонов, Евтим Милошев, Галя Щърбева, Лора Крумова, Марина Цекова, Антон Хекимян, Мартичка Божилова, Севда Шишманова, Александър Несторов, Сашо Диков, Левон Хампарцумян, Петко Гюлчев и други успешни лица от сферата на медиите.

„Това, което ме впечатли най-силно, когато разбрах за магистърската програма са лекторите, които бяха събрани в нея. Те са сред най-успешните в медийните среди, с много опит и аз знаех, че мога да науча много от тях. Много ценно за мен беше това, че затвърдих представата си, че искам да правя новини, както и това, че разбрах какво не бих искала да правя. Успях да получа правилна и реална представа за медийните среди, което е нещо много ключово, когато искаш да се развиваш в правилната и исканата от теб насока“, казва още Златина Зехирова.

Магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ е създадена от Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев, които са основатели на Медийна Академия „Българион“. Целта им е да помогнат на желаещите да се развиват в медиите да получат практическо обучение чрез програмата и да бъдат подготвени за работата на журналиста още когато стартират своята кариера. Магистратурата е силно практически ориентирана  и подготвя студентите за работа в реални условия. За целта програмата разполага със собствено телевизионно студио и техника, която е на разположение на студентите. Това дава възможност на обучаващите се да научат в детайли техниката на правене на репортажи, разследвания и документални филми.

„Най-любимият ми момент е, когато ходихме по репортажи с Петко Гюлчев. Когато бях на стаж в Нова телевизия, също бях ходила, но по време на обучението в магистърската програма, беше различно. Петко даваше свободата да опитваш и да сбъркаш. Той обясняваше не просто като колега, а като приятел.“, спомня си с усмивка Златина Зехирова.

Любимите репортажи на Златина са много, както самата тя казва – обожава да прави „Темата на NOVA“. Работата й дава възможност да се учи постоянно, да се среща интересни личности, да се вдъхновява и да става все по-добра в това, което прави.

Сред най-интересните й срещи, когато работи по „Темата на NOVA“ е тази с екипа на „Black sea map”. Златина Зехирова представя на зрителите екип от чуждестранни и български учени, който създават проект за морска археология в Черно море и заедно търсят отговорите на два важни въпроса: „Как се е променяло нивото на морето след последния ледников период?” и „Какви корабокрушения има по дъното на Черно море?”.

Златина Зехирова представя на зрителите истории, които натъжават и вълнуват, но успят да ни дадат и много ценни уроци. Една от най-емоционалните и разтърсващи за нея срещи, е тази с български шампиони, които днес са забравени и се борят за достоен живот. В това издание на  „Темата на NOVA“ репортерът Златина Зехирова отвежда зрителите в затвора, на пазара и до вестникарска будка, за да разкаже истории за забравени медали.

Магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ е насочена към всички студенти, които са завършили бакалавърска степен и искат да се реализират в сферата. Подходяща е и за хора, които са завършили различна специалност от журналистика и продуцентство, но имат интерес към професиите, както и към вече реализирани журналисти, които искат да надградят своите знания или да се преориентират в друг ресор.

Приемът е отворен! За да кандидатствате в магистърската програма “Журналистика, продуцентство и финанси”, изпратете актуално CV и мотивационно писмо на адрес bulgarion_ngo@abv.bg.