Истории на успеха: Радина Стефанова – редактор в Old School Productions

Радина Стефанова е поредният успешно реализиран студент от магистърската програма Новите медии – журналистика, продуцентство и бизнес решения“ , създадена от Медийна академия „Българион“ и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в партньорство с национални медии и продуцентски компании. От 4 години тя е редактор в „Old School Productions“ и е част от екипите, които създават едни от най-популярните телевизионни продукции като „Big Brother“, „Черешката на тортата“, „Аз обичам България“, „Звездни стажанти“, „Hell’s kitchen“ и много други.

Филолог по образование, Радина бързо се сблъсква с действителността и осъзнава, че реализацията в тази насока ще й бъде изключително трудна. Записва се в магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ заради практическата насоченост, решена да смени посоката. Определя като случайност или късмет фактът, че Галя Щърбева и Лора Крумова я съветват да се насочи към реализацията като редактор в телевизионни продукции.

Радина Стефанова първо е стажант в предаването „Комбина“, след това и във в-к „168 часа“. По време на лекциите се запознава с Александър Несторов, който забелязва, че тя има качествата, необходими за редактор в риалити продукции и й подава ръка за нейната бъдеща реализация.

„Кандидатствах в „Old School Productions“, а човекът, който ме препоръча беше Александър Несторов и благодарение на него днес работя като редактор в продуцентската компания. Бях много активна по време на лекциите – задавах въпроси, бях любопитна и тогава той е забелязал, че имам необходимите качества, за да бъда редактор в риалити продукции. След това нещата при мен се случиха доста лесно и почти мигновено. Най-големият плюс на магистърската програма е, че успяваш да създадеш много контакти с хора, които работят в медиите и могат да ти подадат ръка в развитието ти“, споделя Радина.

Голямото предимство на магистърската програма е осигуряването на връзка между студентите и бъдещите им работодатели. Лектори са едни най-добрите професионалисти в областта на журналистиката, продуцентството и управлението на медии.  Достъпът до тези професионалисти и стажът дават възможност на най-добрите студенти да започнат работа още по време на обучението. Практиката показва, че близо 25 процента от студентите в магистърска програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ започват работа в медиите и продуцентските компании още преди края на обучението.

„Моята работа е да създавам съдържание за формати и предавания като „Big Brother“, „Черешката на тортата“, „Аз обичам България“, „Звездни стажанти“ и „Hell’s kitchen“.   Работата е доста тежка, изстискваща, нямаш свободно време, но е много интересно и научаваш много неща. Трябва да можеш да работиш добре с хора, защото там екипите са големи. Да комуникираш и да се сработваш с останалите хора е от ключово значение. Работата е много динамична –  във формати като „Big Brother“ имаш на разположение само 24 часа, за да създадеш един епизод – наблюдаваш, монтираш и се стараеш да поднесеш интересно съдържание на зрителите. Усещането за мен като редактор е страхотно, с всяка година ми става все по-интересно“, споделя за работата си Радина.

Новите медии – журналистика, продуценство и бизнес решения“ е единствената магистърска програма България, която е силно практически ориентирана и дава възможност на студентите да се учат в реална среда, да карат стаж в националните медии и продуцентските компании, както и да започнат работа като черпят опит от най-успешните журналисти и продуценти. Тя е създадена от Галя Щърбева и Лора Крумова, заедно с оператора, режисьор и продуцент Петко Гюлчев, които са основатели на Медийна академия “Българион”, а целта й е да помогне на желаещите да се развиват в медиите и продуцентските компании да получат практическо обучение и да бъдат подготвени за мечтаната работа още когато стартират своята кариера.

 „Моят съвет към студентите е да използват максимално пълноценно тази магистратура, да не гледат на нея като на едно обикновено академично образование в университет. Ако искат да успеят, те трябва да комуникират, да бъдат любопитни, да създават контакти. Аз правих именно това – всичко ми беше много интересно, ходих с огромно желание на лекции. В магистърската програма студентите имат възможност да срещнат хора от медиите, които може би никога няма да срещнат повече, не и в такъв формат. Те са там, за да подадат ръка, да споделят опит и да помогнат в тяхната реализация. Аз лично нямах никакви контакти в сферата преди магистратурата, но успях да се реализирам, защото бях будна по време на лекциите, бях любопитна, вярвах в себе си и положих много усилия“, споделя още Радина.

Магистърската програма “Новите медии – журналистика, продуцентство и бизнес решения“  е насочена към всички студенти, които са завършили бакалавърска степен и искат да се реализират в сферата. Подходяща е и за хора, които са завършили различна специалност от журналистика и продуцентство, но имат интерес към професиите, както и към вече реализирани журналисти, които искат да надградят своите знания или да се преориентират в друг ресор. По време на обучението студентите се срещат с професионални журналисти, топ прокурори, бивши премиери и президенти, медийни директори, продуценти, топ банкери и финансисти.