ПЕТКО ГЮЛЧЕВ

Петко Гюлчев е режисьор, оператор и продуцент.

От 2009г. до днес е автор и продуцент на редица документални филми, финансирани от “Национален филмов център” и европейски програми, печелили награди на български и европейски фестивали. Работи по национални кампании и обучения за развитие на гражданското общество и свободата на словото.

През 2007г. създава продуцентска къща “Изограф” ЕООД, която продуцира документални филми и телевизионни продукции за БНТ, bTV и Нова телевизия. Проекти на “Изограф” са финансирани от “Национален филмов център” и европейски фондове. Компанията работи и с европейски телевизии като ORF Австрия, Аl Jazeera UK и Chanel 4 UK.

От 1997г. до 2000г. работи като оператор в Нова Tелевизия, а от 2000г. до 2005г. е  оператор в bTV.

Завършил е “Нов български университет”, специалност “Операторско майсторство” (бакалавър) с преподавател Виктор Чичов и “Филмово и телевизионно изкуство” (магистър). През 2002г. участва в курс по продуцентство при професор Сам Суон – директор на програмата за журналистика и електронни медии към университета на щата Тенеси и продуцент в NBC – USA.

Петко Гюлчев е един от основателите на сдружение “Българион” и Медийна академия “Българион”. Заедно с Галя Щърбева и Лора Крумова създават магистърската програма „Журналистика, продуцентство и финанси“ в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), с подкрепата на национални медии и продуцентски компании.