Мартичка Божилова

Мартичка Божилова (юрист, богослов, арт мениджър и куратор) е основател и директор на продуцентска къща “Агитпроп”. “Агитпроп” работи главно с млади, талантливи и отворени за нови идеи режисьори и кинематографисти, а от началото на 2004 г. е съорганизатор на проект за Балкански документален център. Основни фигури в екипа са известният тандем – операторите-фотографи Борис Мисирков и Георги Богданов, и режисьорът Андрей Паунов.

През 2004 г. Мартичка Божилова продуцира най-успешния филм в историята на българското документално кино – “Георги и пеперудите” (награден със “Сребърен вълк” на IDFA в Амстердам, 2004 г.). Като следствие от големия успех от италианската телевизия RAI й възлагат да направи нов филм в три части с името “Сентрал експрес”. „Историята на Олга” – за трафика на жени, е следващият проект на продуцентката съвместно с режисьора Валентин Вълчев. Филмът е показан по централната телевизия в Австрия и в Хърватия.

През 2005 г. Мартичка се дипломира като продуцент на документални филми на EURODOC, а само година по-късно получава в Кан новоучредената световна награда за креативен продуцент International Trailblazer, която се връчва за пръв път за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в жанра на документалното кино.

Филмът й “Коридор № 8” с режисьор Борис Десподов печели престижната награда на независимото Екуменическо жури за най-добър филм в Международния Форум на новото кино на „Берлинаре“ 2008. Журито отличава режисьори, чиито творби убедително защитават духовните общочовешки ценности.

Копродуцент е на филма „Не ме докосвай”, който печели „Златна мечка” на „Берлинале” 2018.