Магърдич Халваджиян

Магърдич Халваджиян е роден на 18 февруари 1967 г. в Плевен. Завършил е цирково майсторство, а в последствие и режисура. Собственик е на продуцентските фирми Global Films и Global Vision.

Има над 450 заснети клипа и реклами, и е един от най-успешните в продуцентския бизнес. С продуциране се занимава от средата на 90-те. Фирмата му „Глобал дрийм“ съществува от 2002 г. Негови са едни от най-рейтинговите предавания в ефира — „Господари на ефира“, „Море от любов“, „Имаш поща“, „Стар Академи“, „Сладко отмъщение“, „Пълна промяна“, „Ясновидци“, „Игра за милиони“, „Руска рулетка“ и „ЗалоАЛОжи“ (БНТ), „Фатално привличане“ и „Точка на пресичане“ (МСАТ) и др.

Халваджиян е режисьор на игралния филм „Печалбата“, както и на няколко късометражни филма, между които „Скомина“.

През 2010 и 2012 е жури на реалити предаването България търси талант по телевизия BTV. През пролетта на 2012 се разраства скандал във връзка с опитите за цензура от страна на БТВ върху продуцираните от Халваджиян предавания „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“. Медията го призовава да се оттегли от проектите си “България търси талант” и сериала “Седем часа разлика”. По-късно сам прекратява договора си с медията. През април 2012г. е отстранен от журито на предаването, което продуцира – България търси талант.

През пролетта на 2013 г. в ефира на Нова Телевизия стартира ново предаване – “Като две капки вода”, в което отново е жури. През 2014 г. е продуцент на предаването „Големите надежди“ по Нова телевизия.

През 2015 г. Халваджиян е жури и продуцент на предаването „X Factor“ по Нова телевизия. През май същата година е удостоен с почетното звание „академик“ от неправителствената организация „Българска академия на науките и изкуствата“.

През 2012 г. основава компания „Оупън фреймс“, с основен фокус върху филмопроизводството. През октомври месец 2015 година, в София, компанията реализира заснемането на филм със заглавие „Nightworld“. Главна роля във филма има американският актьор Jason London, а негов партньор е световноизвестният Robert Englund (Freddy Krueger). Следващият проект, реализиран в САЩ и в Куба е филмът – „Havana darkness“ (първият в историята филм на ужасите, сниман в Куба).

През есента на 2016 година се засне и филмът „Welcome to Acapulco“. Снимките се осъществиха на територията на Мексико (Акапулко) и САЩ (Ню Йорк). Главни роли във филма заемат световноизвестните актьори: Michael Madsen, William Baldwin, Paul Sorvino. През същата година получава орден „Златен век“ и грамота от Министерство на културата за изключителен принос в областта на българската култура.

През лятото на 2017 г. заснема късометражната комедия „The Elephone Man“, която е написана и режисирана от него. Филмът е завършен в края на октомври и избран да участва в няколко международни филмови фестивала в САЩ и Европа през пролетта на 2018 г. През 2017 г. Печели награда „Най-добър телевизионен продуцент“ в класацията „Мъж на годината“ с организатор „Дарик радио“

От началото на 2018 г. е режисьор и продуцент на ситкома „Полицаите от края на града“ по Нова телевизия.